21 Ocak 2011 Cuma

yakın gelecekte şarkılar





düşünmeye ve yaratıcı olmaya en yatkın olduğunuz an ve en iyi fikirler duş alırken ya da otobüsteyken gelir.








şarkıların her zaman aşk ya da insani bir duygu hakkında olması çok sıkıcı ve olağan birşey. ya size yakın gelecekte şarkıların içeriğinin tamamen değişeceğini ve kapitalist sistemin eskisinden daha büyük bir yardımcısı olacağını söyleseydim?

şimdi bile karşımıza çıkan şarkı sözlerinde yer alan ürün reklamı içeren sözler şarkının kendisinin üretilme amacının önüne geçecek ykaın gelecekte.mesela artık terkedilen kadın ağlamayacak sevgilisi için şarkılarda, biten ve hiçbiryerde bulamadığı parfümü için ağlayacak, onun için şarkı söyleyecek. çok saçma ama o zaman garipsenmeyecek birkaç şarkı sözü yazayım buraya.



zaten bunun en basit  örneklerini şimdi bile görebiliyoruz. en basitinden bu yaz gece kulüplerini şenlendirecek " flying like a G6" şarkısında geçen G6 aslında pontiac g6 otomobildir ve bu şarkı sayesinde satış rakamlarının arttığı söyleniyor.





bu teorinin en destekleyici tarafı ise şarkılara ulaşımın internet ile sınırsız olması ve şarkıyı icra eden sanatçının bu yüzden geçimini sağlayamaması. böyle olduktan sonra şarkıcılar sadece şirketlerden sipariş alıcak ve onların ürünleri hakkında şarkılar yazıcak. birkaç yıl sonra büyük şirketler sanatçı takımı oluşturacak. şirket orkestrası tarzında pop şarkıcı alımları yapacak, rock n roll yapan sanatçılara para yıgacak, yeter ki ürünleri hakkında şarkı yapsınlar diye.


benim asıl merak ettiğim şey bu klasik taktiğin  genişlemesi ve bütün bir müzik endüstrisini kölesi haline getireceğidir. tabi müzik ruhunu öldürür mü bilinmez. aklıma cubic ofislerde, bilgisayar ekran ve kasası yerine minimal müzik enstrümanları bulunan Tarkan, Sezen Aksu, Serdar Ortaç tipleri geliyor. bakalım kapitalizm bu yeni dalı nasıl şekillendirip ondan nasıl maksimum kazanç sağlayacak.




bahsettigim şey aptal reklam şarkıları değil. bahsettiğim şey yeni yüzyılın şekillenecek müzik piyasasının yepyeni bir sanatıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder