16 Şubat 2013 Cumartesi

Memento Mori Ölümü Hatırla

Britanya sanayi devriminin yükselişi ve Britanya İmparatorluğu'nun zirvesi olarak kabul edilen eski Victoria devrinde yasayan insanlar ölülerini gommeden once onlarla fotograf cektirirlermis. modern tibbin gelismedigi zamanlar oldugu icin cocuk ölümlerine sıklıkla rastlanirdi. bu yuzden fotograflarin cogu cocuklara ait. aile, ölmüş cocuklarinin hayatlarinda yer kapladigina dair son bir isaret olarak fotoğraf çeker ve genelde çocukları onların en sevdiği eşyalarla gömermiş.

eski devrin insanlarının ölüme yaklaşımının bizimkinden çok daha cesur olduğunu kabul etmek lazım. bizler ölüden kaçarken onlar ise son fotoğrafı çekecek kadar yaklaşabiliyorlar.

beni bu fotoğraflar içinde en çok ürkütenleri hangisinin ölü hangisini canlı oldugunu ayırt edemediklerim.

















aramızda bu adeti hala yaşatanlar var tabi


12 Şubat 2013 Salı

Akcigerimizdeki Goriller


radyoloji uzmanlari arasinda yapilan testte radyolojistlerin 83% unun fotograftaki gorilin farkinda olmadiklari tespit edilmis. peki bu insanlari endiselendirmeli mi ? hem evet hem de hayir bu sorunun cevabi. beynimizde adaptif korluk denen bir reflex var. dusunun bir yolda arabayi surerken gordugumuz her farkli insana, arac plakalarina, yol ikaz isaretlerine dikkatimizi veriyor olsaydik buyuk ihtimalle kafayi yerdik. bunun gibi seylerin olmasini beynimizdeki adaptif korluk sayesindedir ve bu cok yararli birsey.

ayrica bir akciger tomografisine baktigimizda aradigimiz sey tumor veya organ bozukluklaridir. kimse bu fotografa bakip da bir goril aramaz. bu yuzden dikkati cekmez orada sap gibi duran goril.

kaynak: NPR ve Reddit ayrica Wikipedia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Inattentional_blindness
http://www.npr.org/blogs/health/2013/02/11/171409656/why-even-radiologists-can-miss-a-gorilla-hiding-in-plain-sight
http://www.reddit.com/r/science/comments/18bgb6/83_of_radiologists_didnt_see_the_invisible/


bu fotograftaki tembel hayvani kac kisi gordu ?